Qek - junior

Karavan QEK Junior  

 

 

  Karavan pochází z bývalé DDR a byl vyvinut tak, aby ho mohl tahat i Trabant 601.

          

V roce 1975 se vydali s tímto karavanem a Trabantem 601 universal na testovací jízdu která měřila 5300km. Trabant měl v té době najeto 40000km. Cesta vedla z Berlína do ČSSR a dál přes Maďarsko a Rumunsko, dál přes Bulharsko po pobřeží černého moře. Úmyslně nebyly vynechány hřebeny a Trabant byl vystaven opravdové zkoušce. Někteří motoristé výpravu varovali před prudkým stoupáním, nepříznivou cestou a možným výskytem protivětru. Jelo se po Rumunských štěrkovitých silnicích přes pohoří více než 2000m nad mořem asi 70km. Jelo se víceméně na první a druhý rychlostní stupeň jelikož sklon převyšoval 13%. Pro Trabika to byl opravdu výkon který ale obstál a splnil nad očekávání. Tato cesta byla přesvědčující odpovědí na první otázky zda je QEK opravdu vhodný za Trabanta. Vše dopadlo mnohem lépe než jsme si mysleli na prvních kilometrech z Berlína do Drážďan.

                

  Stručný popis:

 Jedná se jednoosý obytný přívěs samonosné lehké konstrukce pro 3-4 osoby. Karavan se skládá z podvozku který je z páteřového rámu a ocelových prvků trojúhelníkového profilu.

Kola jsou rozměru 5,20-13 nebo 145-13. U bržděného přívěsu jsou použity brzdy a bubny z Trabantu. Nájezdová brzda se skládá s tlumiče který je v tažné rouře a brzdového válce který je namontován z boku a stlačován přes přepákování. Odtud je přes brzdové trubičky veden tlak ke kolům. Ruční brzda je ovládaná lanovodem který je centrální na obě kola.

                

Karoserie se skládá se sklolaminátu který je následně opracován a z venkovní strany nastříkán syntetickou barvou. Z vnitřní strany je postup opracování stejný a finální olakování interieru také. Při úpravě pro sezení zde může pobývat až šest lidí. Při složeném lůžku nám vznikne ložná plocha o výměře 1880X1860mm.

 Z vnitřního pohledu máme po levé straně šatní skříňku a v čele kuchyňku. V té se nachází na levé straně vařič a na pravo je dřez . V dolní i ve vrchní části jsou odkládací uzavíratelné přihrádky. Odkládací prostory jsou také pod lavicemi. Stropní část je vybavena otvíracím poklopem z důvodu větrání jelikož nemá otvírací okna. Strop je potažen molitanem a kryje ho čalounění. Osvětlení se skládá ze dvou světel nad kuchyňkou a dvěmi světli v zadní části nad sezením. Osvětlení je na dvanáct voltů napájené z vozu.

 

  Technická data:

                                                                                       HP 400.83               HP 500.83.2

 

Nástavba délka                                                            2900mm                   2900mm

Šířka                                                                               1925mm                   1925mm

Výška ke stání s uzavřeným vikýřem                        1783mm                   1783mm

Výška ke stání s otevřeným vikýřem                         1853mm                   1853mm

Celková délka s ojí                                                     3850mm                   3850mm

Pohotovostní hmotnost                                                  300kg                        360kg

Přípustná celková hmotnost                                         400kg                        500kg

Elektrické zařízení                                                           6/12 V                       220/12/6 V

Přípustný tlak na kulový čep                                           50kg                          50kg

Brzdy                                                                          nebržděný                      bržděný

 

Aktualizováno (Pátek, 01 Říjen 2010 14:32)